24dec2004

Обращение Украинская Ассоциация Издателей Периодической Прессы

<P>Накануне 26 декабря Украинская Ассоциация Издателей Периоди?еской Прессы&nbsp;призвала всех руководителей и работников пе?атных медиа отказаться от манипуляций и спекуляций.&nbsp;&nbsp;</P>

Накануне 26 декабря Украинская Ассоциация Издателей Периодической Прессы призвала всех руководителей и работников печатных медиа отказаться от манипуляций и спекуляций. 

 

Зберегти Україну єдиною та створити вільну пресу!

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси (УАВПП) висловлює свою глибоку занепокоєність станом галузі преси в результаті політичної кризи в Україні. Видавці газет і журналів УАВПП переконані, що подолати кризові тенденції в пресі можна винятково шляхом консолідації на підставах спільних корпоративних завдань, взаємоповаги, повернення до професійних стандартів і визнання пріоритету інтересів читачів над політичною кон’юктурою.

Під час виборчої кампанії, на жаль, мали місце факти відступу від професійних стандартів збалансованості й неупередженості у висвітленні політичних подій в Україні. За рідкісними винятками такі порушення в діяльності преси відбувалися через безпрецедентний тиск на друковані ЗМІ. Це вимагає розуміння з боку всієї видавничої спільноти й вживання відповідних заходів, аби не допустити такого тиску в майбутньому. Ми разом повинні побудувати таку систему взаємин між пресою й суспільством, що дозволить пресі бути вільною й залежати лише від читацького ринку. Уже сьогодні багато газет і журнали закладають своєю практикою такі стандарти.

Необхідно також визнати, що окремі видання стали на шлях розпалювання радикальних настроїв електорату, що межують з різкою політичною нетерпимістю. Такі публікації кидають тінь на всю вітчизняну пресу й підривають довіру основної маси читачів. Ми декларуємо, що тільки толерантність і виваженість можуть визначати підхід преси до висвітлення політичних подій.

Політична криза згубно позначилася також на економічному стані галузі періодичної преси - різко зросли ціни на папір і поліграфічні послуги, що стало серйозним ударом по фінансовій незалежності видань. Це свідчення економічної слабкості й уразливості нашої галузі. Тому це потребує вжиття адекватних заходів.

Напередодні переголосування 26 грудня Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси закликає всі друковані медіа створити можливості для спокійного й свідомого волевиявлення громадян, сприяти відновленню соціального миру й спокою, бути інструментами демократії, а не політичної пропаганди. Потрібно негайно закликати скласти зброю тих, хто планує її використати. У іншому разі кожна крапля крові, пролита в політичному протистоянні, буде на совісті медіа.

Видавці преси переконані, що Україні вдасться зберегти стабільність і територіальну цілісність, що відповідає основним потребам її громадян. Вони закликають всю видавничу спільноту зробити свій внесок у процеси стабілізації. Ми маємо найбільше надбання за роки незалежності - єдину країну, єдиний народ. Усі громадяни України - наші читачі. Міра відповідальності в нас одна - зберегти своїми професійними зусиллями єдність народу та соціальний мир.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси закликає всі друковані ЗМІ прийняти такі зобов’язання:

Перше. Неухильно дотримуватися чинного законодавства України і засудити пропаганду насильства, національної ворожнечі, закликів до порушення територіальної цілісності держави.

Друге.Свідомо відмовитися від використання методів політичної пропаганди, маніпулювання читачами на підставі соціальних міфів і залякування, спекулятивного використання понять „фашизм”, „націоналізм”, „сепаратизм”.

Третє. Стати інформаційними майданчиками для пошуків шляхів політичного компромісу й розробки стандартів політичної толерантності та демократизму.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси також виступає з ініціативою провести в лютому 2005 року галузеву конференцію „Преса в Україні: шляхи виходу з кризи” та обговорити на ній питання відновлення читацької довіри, професійних стандартів, економічного захисту галузі тощо. Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси готова бути організатором галузевої конференції, учасниками якої стануть як недержавні, так і державні та комунальні друковані видання. Завдання галузевої конференції – зберегти і зміцнити підвалини для свободи преси, створити внутрішньогалузеві стандарти діяльності друкованих медіа на підставі відмови від взаємних звинувачень, сприяти пошукові базових потреб у співробітництві та привернути увагу держави до проблем галузі преси.

Українська Асоціація Видавців Періодичної Преси, членами якої є понад 100 видавництв газет і журналів в Україні і яка гідно представляє національну галузь преси, з готовністю розгляне будь-які зустрічні ініціативи видавців преси.

Ми віримо в Україну!

Ми віримо в нашу галузь і поважаємо наших читачів!

Ми об’єднуємось заради миру та спокою, заради вільної та демократичної преси в нашій країні!

Від імені Ради директорів УАВПП

Президент УАВППБорис Ложкін

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9