13apr2005

Нацрада має намір інвентаризувати радіочастотний ресурс

<P>&nbsp;</P>

Першочерговим питанням Нацради буде - інвентаризувати радіочастотний ресурс. Про це сказав новообраний голова Національної ради з питань телебачення й радіомовлення України Віталій Шевченко, передає ІМІ.

"Першочерговим питанням Нацради, очевидно, буде - інвентаризувати радіочастотний ресурс, наскільки це вдасться в цих умовах, оскільки він дуже обмежений. Зараз, мабуть, можна говорити про те, що в деяких регіонах він (радіочастотний ресурс) практично на межі вичерпання", - зазначив пан Шевченко.

Що стосується властиво інформаційного ринку, "ми повинні зробити якісь зрізи або портрети цього ринку, у розрізі окремих регіонів", сказав він. "Швидше за все, повідомляючи майбутні конкурси, ми повинні собі чітко формулювати завдання, які це повинні бути конкурси, який формат цих конкурсів, які завдання майбутнім конкурсантам ставляться для того, щоб максимально ефективно формувати мовну картину в тім чи в тім регіоні", - наголосив Шевченко.

Також новий керівник Національної ради з питань телебачення й радіомовлення наголосив на тому, Нацрада мусить працювати винятково як колегіальний орган, і всі її рішення мають бути колективними.

"У минулому багато було докорів Нацраді, коли з’являлися, часом, якісь рішення, листи, ініціативи, які виходили від когось зі членів Нацради або від його керівництва, але не були рішеннями колективними, але ж це конструктивний колективний орган", - сказав Шевченко. Рішення Нацради повинні бути прозорими, при цьому має враховуватися громадська думка й позиції мовців, зазначив він.

Говорячи про ситуації навколо телеканалу НТН, він сказав, що акції проводяться "нібито на захист свободи слова". "Ми вважаємо, що це спекуляції, що ми повинні домогтися того, щоб радіочастотний ресурс ділився винятково на конкурсних засадах, винятково Нацрадою. Ми повинні унеможливити одержання ліцензій поза конкурсом, так, як це було торік, і будемо зараз домагатися, щоб це питання на вищому рівні було обговорене перед судовими органами, і було поставлено крапку в тім, як насправді повинні видаватися ліцензії", - сказав Шевченко.

У той же час, він зазначив, що перші кроки Нацради під новим керівництвом будуть оголошені окремо найближчим часом. "Ми обов’язково зробимо якусь публічну заяву із приводу наших найближчих планів", - сказав він. "Ми приступаємо до роботи за нових правил, нового закону, але дотепер мені легко було на ці теми говорити як члену Нацради, а зараз я розумію, що зв’язаний якимись певними колективними зобов’язаннями", - зазначив Шевченко.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9