13jul2012

Скандал з GfK розслідує детектив, який займався справами Гонгадзе і мафії

По материалам: Телекритика

Центральний офіс GfK Group (розташований у Нюрнберзі, Німеччина) найняв спеціалістів одного з найбільших світових детективних агентств Kroll для розслідування справи щодо підозр у підкупі учасників телевізійної панелі злочинним угрупованням.

 

Про це «Телекритиці» повідомив директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос.

 Очолює команду слідчих американець Роберт Вітеретті, колишній федеральний прокурор. «Він відомий тим, що вісім місяців займався розслідуванням  справи колишнього президента України Леоніда Кучми (справа Гонгадзе). Він також вів справи щодо розслідування відмивання коштів у США (2 мільярда доларів), будучи федеральним прокурором, довів до суду і вироку членів сім'ї Готті (італійська мафія). Відмінний спеціаліст, з ним ще два співробітника компанії Kroll: один представник офісу у Нью-Йорці, другий - офісу в Москві», - розказав Рудольф Кірнос.

За словами пана Кірноса, спеціалісти агентства вже мали з ним розмову. «Важливо, щоб ці спеціалісти переконались у тому, що відбувалось.  Тому що  коли справа стосується великих міжнародних компаній, окрім фінансових втрат може бути й інша шкода. Ми надали  їм усі матеріали, які були у нашому розпорядженні. Ми з ними співпрацюємо і нічого від них не приховуємо», - зазначив він.

Директор департаменту з медіадосліджень GfK Ukraine Ольга Росманова підтвердила інформацію щодо залучення Kroll. «Ми серйозно ставимось до будь-яких звинувачень у тому, що в телевізійній панелі GfK є домогосподарства, які дивляться нетипово, і ми готові це перевіряти. Для цього ми залучили внутрішніх міжнародних аудиторів та зовнішніх експертів. Зовнішню експертизу проведе Kroll щодо того, наскільки GFK діє з міжнародними стандартами», - зазначила Ольга Росманова.

Агентство Kroll засноване у 1972  році Джулісом Кроллом. З початку заснування агентство займалось розслідуваннями, послугами щодо безпеки та консалтингу з управління ризиками. Наприкінці 90-х років компанія  вийшла на міжнародний рівень і стала публічною американською корпорацією.

У прес-службі київської міліції сьогодні, 13 липня,  «Телекритиці» повідомили, що справа за заявою керівника Ru Music ще не порушена - триває дослідча перевірка.

Рудольф Кірнос зазначив, що написав звернення на ім'я генерального прокурора щодо затягнення розслідування у справі і чекає на відповідь: «Якщо не відповість генеральний прокурор, писатиму президенту».

Також пан Кірнос стверджує, що колишній генеральний продюсер каналу «Меню-ТВ» Павло Шпіцберг залишив Україну одразу після початку скандалу з панеллю, 26 травня: «Він вилетів у Тель-Авів. І ще не повернувся».

Нагадаємо, 7 червня Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% до 8% учасників панелі є корумпованими. Пан Кірнос звернувся до міліції, і наразі проводиться дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

Представники найбільших телевізійних груп, GfK Ukraine та ІТК від детальних коментарів щодо ситуації з панеллю поки що утримуються.

«Телекритика»

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9