13apr2005

Громадське мовлення має бути професійнішим за комерційне

<P>&nbsp;</P>

Сьогодні, 13 квітня 2005 року , у Верховній Раді України відбулись слухання щодо створення громадського телерадіомовлення . В них взяли участь народні депутати України, журналісти, представники громадських організацій.

З доповідями виступили віце-прем’єр міністр України Микола Томенко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко.

Віталій Шевченко, у ході слухань, зазначив, що найкращою базою для розгортання суспільного мовлення є Національна телекомпанія України. Відкритим залишається питання щодо долі обласних державних ТРО. Важливим, на думку В.Шевченка, має бути визначення конкретного підготовчого періоду для створення суспільного телемовлення. Він також запевнив присутніх у тому, що Національна рада докладе всіх зусиль, аби сприяти як найшвидшому втіленню в життя ідеї суспільного телебачення.

Президент НТКУ Тарас Стецьків в свою чергу наголосив, що телеканал УТ-1, на базі якого і пропонується створити громадське телебачення, повинен і надалі мати статус державного підприємства, що дасть змогу вирішити цілий ряд проблем з оподаткуванням. Він також відзначив, що на громадському телебаченні мають бути обмеження на рекламу та введено абонплату. А для комерційних каналів, на думку Стецьківа, потрібно ввести спеціальний податок на прибутки від реклами.

Коаліція громадських організацій "Суспільне мовлення" презентувала концепцію створення та діяльності суспільного мовлення в Україні під час парламентських слухань 13 квітня.

Нагадаємо, що Рада коаліції ухвалила рішення , згідно якого ця організація працювала по робочим групам: фінансового планування, принципів програмування, група з розробки принципів редакційної політики, з розробки механізмів управління та громадського контролю, реструктуризації державних ЗМІ та соціального забезпечення, визначення норм законодавчого забезпечення. Розробки груп було презентовано сьогодні під час прес-конференції.

Коаліція громадських організацій вважає, що "в інформаційному просторі країни має бути хоча б один загальновизнаний взірець для всіх мовників". На думку членів Коаліції "громадське мовлення має всі шанси на роль такого взірця", бо комерційні мас-медіа, хоч і "переважатимуть суспільне по рейтиногах та "іменах", але не можуть переважити у дотриманні професійних стандартів.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9