25apr2005

ТЕТ образився на Національну раду

<P>&nbsp;</P>

Сьогодні, на прес-конференції Голова Правління ЗАТ "Телекомпанія "ТЕТ" Григорій Тичина повідомив, що 20 квітня 2005 року відбулось засідання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, на якому було розглянуто питання про результати перевірки дотримання ЗАТ “Телекомпанія “ТЕТ” законодавства України та умов ліцензії.

За результатами перевірки, яка відбулась 11 лютого 2005 року, ТК "ТЕТ" зроблено кілька зауважень, на підставі яких на першому ж засіданні новосформована Національна рада, за словами Тичини, намагалась застосувати „санкції проти телекомпанії”.

„Телекритика” звернулась з проханням до Ігоря Куруса, члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, прокоментувати ситуацію, що виникла довкола талеканалу ТЕТ.

”Попередження телекомпанії "ТЕТ" - це лише приведення в дію закону і нічого більше”, - заявив член Національної ради Ігор Курус. - „Планова перевірка, яка проводилась у лютому, причому попереднім складом Національної ради, виявила порушення телеканалом умов ліцензії. Ми викликали представника компанії, щоб повідомити про це. Причому з нами погодились, що було порушення стосовно реклами. А коли зайшлося про порушення статті 9 Закону України “Про телебачення та радіомовлення” стосовно мови, тут виникли непорозуміння. Керівництво телеканалу "ТЕТ" чомусь відносить себе до тих, хто має право виходити в ефір мовою нацменшин, у цій ситуації - російською. Хоча за законом таке право мають тільки теле- та радіокомпаніїї, чиї програми транслюються виключно в регіонах компактного проживання нацменшин. А "ТЕТ", як відомо, має статус загальнодержавного мовника”.

Гринорій Тичина, як відомо, з членами Національно ради не погождується. “ТК "ТЕТ" є загальнонаціональним каналом, і ми переконані, що всюди, де веде мовлення наш канал: і в Дніпропетровську, і в Криму, і у Львові, і в Києві, – всюди компактно проживають росіяни, для яких російська мова є рідною. Тобто мовна політика компанії повністю відповідає чинному законодавству України та умовам ліцензії, – заявив Г.Тичина. – До того ж, увесь продукт власного виробництва ТК "ТЕТ" є виключно україномовним, а це 8 годин на добу. Взагалі ж, українська мова на каналі звучить більше, ніж півдоби щодня”.

Ігор Курус, у свою чергу, вважає, що ситуація коментарів не потребує, адже і так „зрозуміло, що Національна рада „просто виконує свої прямі обов'язки, а комусь це просто не подобається”. „Це раніше дотримання закону ігнорувалось”, - заявив член Національної ради. „Зі старих часів усі звикли, що закони є, але вони не виконуються: усно попередять, попросять не порушувати - і все. Закон існує для того, щоб його виконувати. Минулого тижня такі попередження отримало Кіровоградське радіо „Маяк” та телекомпанія Київщини. Наступного разу, 27 квітня, ми розглянемо результати перевірки „Нового каналу” та, можливо, „Тонісу”. Прийшов час зрозуміти, що перед законом будуть відповідати всі, хто його порушує, незалежно від того, кому цей канал чи радіостанція належать”, - підсумував Ігор Курус.

Григорій Тичина зауважив, що в нинішньому складі Національної ради України з телебачення і радіомовлення, на відміну від попередніх, „представлено позицію лише однієї політичної сили”.

Але такі заяви зі спробою надати „політичного забарвлення ситуації”, на думку Куруса, „просто намагання зроби все можливе, щоб Верховна Рада не проголосувала за накладення санкцій”. „Всі ж знають, що це аполітичний канал для домогосподарок. Тому це просто смішно”, - зазначив він.

Колектив ТК "ТЕТ" також вважає, що „на прикладі їхнього каналу спеціальний наглядовий та регулюючий державний орган в галузі телерадіомовлення має намір відпрацювати механізм позбавлення ліценції на мовлення будь-якої, навіть абсолютно законослухняної, телекомпанії”.

Ігор Курус з цього приваду зазначив, що про позбавлення ліцензії говорити зарано. „Це дуже складна процедура. Для цього потрібно отримати два попередження з одного і того питання, а вже після третього Національна рада має право передати справу до суду. Після прийняття другої санкції, а відповідні рішення приймає тільки Національна Рада, порушники мають заплатити штраф у розмірі 25 відсотків від вартості ліцензії. В телеканалу ТЕТ це будуть перші попередження. Або ж це має бути три, але різних попередження. А їх тільки два. Але справу, знову ж таки, має вирішити суд”, - пояснив Курус.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9