19may2005

Роман Скрипін: "Нам є куди рости. Й ми це будемо робити швидкими темпами"

<P>&nbsp;</P>

Шеф-редактором 5 каналу став Роман Скрипін, змінивши на цій посаді Андрія Шевченка, якого сьогодні офіційно було призначено віце-президентом Національної телекомпанії України.

- Романе, за що ти, перш за все, відчуваєш відповідальність, погодившись на цю посаду? - Відповідальність за усе, що було зроблено спільними зусиллями до цього. 5-ий не є креатурою лише однієї-двох персон.

5-ий робили сотні рук. Це мільйони цеглинок щоденної копіткої праці, малих і великих кроків.

Особисто для мене кар’єрно нічого не змінилося, бо я здійснив міграцію в службовій ієрархії по горизонталі, а не по вертикалі.

Просто це інший напрямок.

- Чи будуть відбуватися якісь структурні зміни на 5 каналі - у зв’язку з тим, що з каналу на УТ-1 пішли Андрій Шевченко, Василь Самохвалов, Роман Вибрановський, кажуть, на К1 переходить Микола Вересень… І у зв’язку з подальшими трансформаціями сітки мовлення?

- На каналі будуть постійні зміни. Для нас кожен день – «новий сезон». Якщо усі розпочинають його у вересні- жовтні, то ми таких «рестартів» за рік переживаємо, як мінімум , 2 – 3.

Те, що канал буде «чистіший» в обраному форматі (інформаційного каналу – «ТК») - однозначно. Втім, суттєвих структурних змін не буде. Буде лише їхнє «доведення», «тюнінг». Я прихильник створення структури не під людину чи певних персоналій, а під систему. Тож, наша структура буде максимально подібною на той же польський TVN24, але з урахуванням наших можливостей. Я маю на увазі технічні, в першу чергу. Хоча й над уподібненням цього ми постійно працюємо. Навіщо вигадувати велосипед, якщо він вже винайдений? Треба купляти такий самий, сідати та їхати.

Мені дивно чути про майбутній відхід Вересня, бо я з ним не мав жодної розмови. Зможу щось сказати лише після того, як поговорю з ним. Думаю, новини – не його формат.

Я не хотів би втрачати людей на каналі. Хоча розумію, що ми зручний «резервуар» готових кадрів та «зірок» для конкурентів. Так само прекрасно усвідомлюю, що людям природно мати амбіції та бажання кар’єрного росту. Я б на місці Шевченка на УТ-1 не йшов би. Чесно. Для мене 5-ий – набагато цікавіше. На УТ-1 я був. Я був свідком не однієї спроби щось змінити. Щоправда , й влада в країні була іншою.

З іншого ж боку, дивлюся й думаю: «Але ж хтось мусить робити громадське телебачення». І ліпше це буде твій вчорашній соратник, ніж хтось інший. Нам потрібні «свої люди».

- Яким чином все-таки буде змінюватися сітка каналу в подальшому?

- Не уповноважений відповідати на це питання. Компетенція генерального продюсера Юрія Стеця .

- Чи буде канал активніше займатися розкруткою облич каналу? Скажімо, зараз звичайному глядачу дуже важко зрозуміти, хто ж з ведучих на чому спеціалізується, коли саме він може побачити того чи іншого ведучого інформаційних випусків, мало піару авторських проектів – навіть тих, що вже є….

- Так, звичайно. Не готовий сказати, хто в якому сегменті працюватиме, але те, що ми чітко позиціонуватимемо ведучих по часових відтинках – 100%.

А щодо «розкрутки», то ви просто випередили питанням те, над чим вже працює дизайн група, яку я вважаю висококласною. Це те, чим я можу пишатися на сьогодншінй день: лишаю як креативний директор сформований відділ дизайну каналу. Наш «одяг» - власного виробництва. Ми не замовляємо його «на стороні».

- На які авторські проекти робиться ставка? Як, на твою думку, проявляють себе молоді журналісти?

- Про проекти та структурування інформаційного мовлення готовий говорити з вами за місяць. На посаді я другий день. Я просто фізично не встиг поговорити з усіма підрозділами.

Але бачення є. Поділюся згодом.

З «молодими» журналістами та «не молодими» є, не сказав би, що проблема, проте – питання до освітнього та фахового рівня людей.

Зрештою, це «хвороба» не 5-го каналу, а самої школи української журналістики.

Шукатимемо можливість підвищувати професійний рівень наших людей у будь-який зручний та максимально ефективний спосіб.

- Які завдання – глобальні – ставляться перед каналом? До речі, як ти ставишся до різкого падіння рейтингів 5 каналу після Помаранчевої революції?

- Глобальна мета не змінилася – зайняти впевнене місце на ринку як інформаційний канал. Інша річ – що для цього потрібно.

Потрібно багато. Але вже й напрацьовано не мало, м’яко кажучи.

Тож, з метою у нас нічого не змінилося. Вона амбітна. Проте реальна.

Падіння рейтингів було очікуваним. Але вони вищі за ті, які були до революції.

Будь-якому вузько профільованому каналу важче завойовувати свого глядача, бо вимоги до нього стають вищими. Тим більше, до каналу інформаційного, на якому немає «попси».

Ми віримо у те, що утримаємо своїх прихильників, не зрадивши своїм редакційним принципам. Рейтинги, думаю, повернуться, коли ми досягнемо низки запланованих речей, втілимо усе задумане (не хочу забігати наперед), але можу зазначити, що не останніми формуючими чинниками рейтингу є якість продукту. Це найперше питання. І, звичайно, оперативність та ньюзмейкерство.

З іншого боку, у нас немає прямого конкурента, ми конкуруємо з інформаційними службами усіх каналів, фактично, які мають у своєму розпорядженні такий важливий ресурс, як метрові частоти й, відповідно, інше покриття.

Зрештою, кожен канал має свою історію. Історію інвестиційних вкладень, історію політичну, історію взаємин з Національною Радою з питань телебачення і радіо, історію взаємин з владою. 5-ий до революції не мав преференцій, проте мав проблеми та тиск. Після революції – жодних преференцій. І ми є сформованими саме такими, якими є на цей час. На моє глибоке переконання – чудовий базис. Просто прекрасний. Люди – неперевершені. Школа й досвід виживання – грандіозні. Ніхто інший такого не має.

Нам є куди рости. Й ми це будемо робити швидкими темпами.

- Які інвестиції зараз йдуть на канал, нова техніка? Коли запрацюють нові студії? Нскільки серйозна проблема з кадрами? Хто на каналі учить працювати молодих?

- По інвестиціях питання не до мене. Технічно канал ставатиме сильнішим. З’являтимуться ширші можливості, щоби найпершим повідомляти про події в будь-якій точці України.

Утім, стосовно технічного оснащення, компетентніше за мене відповість Іван Адамчук (генеральний директор 5 каналу – «ТК»).

А про кадри… Не вистачає кваліфікованих рук. Такою є реалія ринку.

Тому навчання – це процес постійний. Будемо залучати сторонніх тренерів та використовувати власний ресурс.

- Чи буде канал прозорим щодо стосунків власності, способу виплати зарплатні..?

- Я не виплачую зарплат й не є власником каналу.

На каналі є директор, є профспілка. Питання виплати зарплат – предмет їхньої дискусії.

- А хто зараз реально визначає редакційну політику каналу?

- Редакційну політику каналу визначали і визначають засади редакційної політики, які діють з дня підписання,

10 червня 2003 року. Можливо, ми їх підкореґуємо, скориставшись доопрацюваннями, які були зроблені Ігорем Кулясом, про що

докладно писала «Телекритика». В цьому пан Ігор має рацію, позаяк «Засади редакційної політики» станом на 2003 рік були першим подібним документом. На ВВС, чия редакційна політика була взята за взірець, постійно працює робоча група з питань редакційної політики, яка оперативно їх корегує.

Утім, базис лишатиметься незмінний: ми подаємо збалансовану інформацію, для нас немає татуйованих осіб.

Врешті-решт, ми вже давно забули що таке цензура.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9