23dec2004

У груднi Ющенко випередив Януковича за згадуванiстю в теленовинах

<P><FONT face="Times New Roman" size=3>У груднi Ющенко випередив Янукови?а за згадуванiстю в теленовинах, пов?домляє Академiя української преси </FONT></P>

У груднi Ющенко випередив Януковича за згадуванiстю в теленовинах, повідомляє Академiя української преси

Головними подiями минулого тижня у вiдображеннi телевiзiйних новин стали виборча кампанiя Вiктора Януковича, акцiї "помаранчевої опозицiї" i загроза економiчної кризи.

Про це свiдчить контент-аналiз теленовин, проведений у рамках проекту Академiї української преси "Монiторинг полiтичних новин".

За даними контент-аналiзу, поширеними на прес-конференцiї в середу в Києвi, на частку кампанiї В.Януковича довелося 12,2% всiх повiдомлень по Українi (на рiзних каналах ця цифра варiюється вiд 10 до 16%); на частку акцiї опозицiї - 10,8% повiдомлень (7-14% на рiзних каналах). Про загрозу економiчної кризи говорилося в середньому у 8,4% повiдомлень, а на таких каналах, як ICTV, Iнтер i "ТРК Україна" 12-15%.

"5 канал" придiлив особливу увагу голосуванню у Верховнiй Радi за пакет законопроектiв з полiтреформи i змiни виборчого законодавства (13% всiх новин на каналi були присвяченi цьому питанню при середньому рiвнi на всiх каналах у 3%). Канал "СТБ" придiлив особливу увагу висвiтленню заходiв, що робилися в парламентi для пошуку компромiсу (7% при загальному показнику 2,8%). На "Тонiсi" найчастiше згадували взаємодiю України з мiжнародним спiвтовариством (7% новин на каналi при загальному показнику 2,2%).

Тема переголосування 2-го туру 26 грудня як самостiйна новина розкривається тiльки у 2,2% всiх повiдомлень про Україну, але як додаткова подiя в контекстi iнших новин посiла перше мiсце – 12% всiх повiдомлень.

Географiя новин у груднi розподiлилася таким чином: 45,5% повiдомлень – про подiї в Києвi, 7,6% - у Донецькiй областi, 2,8% - у Луганську. По 1,9% довелося на Харкiвський i Днiпропетровський регiони. Загалом на схiд України довелося близько 15% всiх повiдомлень. Сукупнiсть повiдомлень про iншi регiони - менше 4%.

Значних змiн порiвняно з листопадом зазнав рейтинг уваги до полiтичних персон у новинах. Перше мiсце посiв Вiктор Ющенко (33,2%, тодi як у листопадi у нього було 2-ге мiсце). Друга позицiя у Вiктора Януковича (29,1%, тодi як у листопадi - 1-ше мiсце). Третє мiсце – у президента Леонiда Кучми (21,4%; у листопадi – 4-те мiсце). Четверте мiсце в груднi посiв спiкер Верховної Ради Володимир Литвин (9,8%; у листопадi – 6-те мiсце). П'яте мiсце дiсталося народному депутату, одному з лiдерiв коалiцiї "Сила народу" Юлiї Тимошенко – 6,2% (в листопадi у неї було 9-те мiсце).

До першої десятки також потрапили лiдер Соцпартiї Олександр Мороз (5,3%); екс-генпрокурор Геннадiй Васильєв (4,7%); екс-глава ЦВК Сергiй Кiвалов i народний депутат Петро Порошенко (по 4,5%), в.о. прем'єра Микола Азаров i мер Києва Олександр Омельченко (по 4,3%), а також народний депутат, соратник В.Ющенка Олександр Зiнченко – 4,2%.

Порiвняно з листопадом з першої десятки "випали" лiдер Компартiї Петро Симоненко (який посiдав разом з Л.Кучмою 4-те мiсце, а тепер посiв 19-те) i народний депутат Степан Гавриш, який в листопадi посiдав 8-ме мiсце, а тепер – 12-те.

Серед колективних суб'єктiв виборчого процесу лiдирують: опозицiя загалом (14%), блок "Наша Україна" (11%) i ЦВК (13%). Полiтичнi партiї та фракцiї, якi пiдтримують В.Ющенка, згадувалися бiльш як у третинi всiх повiдомлень, а тi, якi пiдтримують В.Януковича – вдвiчi рiдше (16%). При цьому, контекст обговорення опозицiї загалом i "Нашої України" зокрема став бiльш нейтральним i позитивним – частка позитивних оцiнок опозицiї зросла вiд 7% в листопадi до 11% в груднi, а частка негативних оцiнок знизилася з 5% до 2%.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9