29oct2004

"1+1" виграв епопею з ліцензіями. АІТІ наполягає на своїй перемозі.

1 листопада Вищий господарський суд скасував рішення господарського суду Києва та постанову Київського апеляційного господарського суду по справі за позовом ТРК "АІТІ" до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Таким чином, Вищий господарський суд скасував рішення, якими визнавалася недійсною ліцензія "Студії 1+1" для мовлення на 2-му загальнонаціональному телеканалі України.

Як повідомляє прес-служба "1+1", у постанові Вищого господарського суду зазначається, що згадані рішення були прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права і без належного дослідження всіх обставин справи.

Таким чином, правомірність мовлення "Студії 1+1" на 2-му загальнонаціональному телеканалі України і легітимність її ліцензії тепер не викликає сумнівів, оскільки підтверджена рішенням найвищої судової інстанції в системі господарських судів України, зазначає прес-служба каналу.

Відповідно до рішення, справа напралена на новий розгляд до суду першої інстанції. У постанові зазначається, зокрема, що необхідно "всебічно і повно вивчити і перевірити усі фактичні обставини справи".

У числі обставин, які фігурують у рішенні суду, той факт, що позивач зареєстрований Печерською райдержадміністрацією 3 лютого 1999 року. У прес-службі відзначили, що конкурс на право мовлення на другому каналі проводився у 1996 році, і ТОВ ТРК "АІТІ" у ньому участі не брала.

Источник: "Украинская правда"

* * *

У свою чергу генеральний продюсер телекомпанії "АІТІ" Володимир Орлов спростував заяву прес-служби "Студії "1+1", що Вищий господарський суд підтвердив правильність ліцензії "плюсів".

За словами Володимира Орлова, "у рішенні Вищого господарського суду, який, незважаючи на пряму неправду з боку "1+1", ми вважаємо черговим кроком до перемоги "АІТІ", жодного слова не говориться про підтвердження або не підтвердження права "1+1" на ліцензію на мовлення на Другому національному телеканалі".

Володимир Орлов підкреслив: "Рішення Вищого господарського суду відправило справу на додаткове розслідування, у якому "1+1" зобов'язана буде підтвердити законність своїх дій при одержанні ліцензії - а зробити це буде просто неможливо!"

Володимир Орлов також заявив, що "АІТІ" уже підготувала касаційну скаргу до Верховного Суду.

* * *

Генеральный директор медиахолдинга «МИГ» Татьяна Белозерова в интервью «Телекритике» (www.telekritika.kiev.ua) заявила, что не считает это дело проигранным. «В кассационной жалобе «1+1» было два пункта. Они просили суд отменить решение хозяйственного и апелляционного суда и принять решение отказать компании АИТИ в иске. То есть, если бы дело было выиграно «1+1», суд удовлетворил бы все их требования. Но суд сказал, что появились новые документы, которые не были исследованы в Киевском хозяйственном и апелляционном судах. Поэтому их отправили на рассмотрение в Киевский хозяйственный суд. Что это за документы? Это постановление Нацсовета, согласно которому разрешена проплата за третьих лиц (лицензионный сбор за «1+1» проплачивала другая компания – «Интермедиа»).

Но, во-первых, проплата за третьих лиц запрещена законодательно, а, во-вторых, кассационная инстанция не может рассматривать документы, которые ранее не фигурировали в деле. На основании того, что кассационная инстанция нарушила процедуру рассмотрения дела, мы имеем право подавать жалобу уже в Верховный суд. Теперь существует два варианта развития событий. Либо Верховный суд примет нашу жалобу и будет решать, нарушила ли кассационная инстанция закон или нет. Второй вариант: Верховный суд не принимает нашу кассационную жалобу, тогда дело рассматривается заново в Киевском хозяйственном суде. В любом случае, для нас это хорошо. Мы не проиграли эту инстанцию, в иске нам не отказали».

Татьяна Белозерова сообщила «Телекритике», что у них нет задачи «отрубить» из эфира «1+1», и «настроить против себя все население Украины». Генеральный директор «Мига» «просто» считает, что «справедливым было бы объявить тендер и на конкурсной основе решать, кому по праву принадлежит время на втором национальном канале».

Пресс-служба Студии «1+1» никак не прокомментировал позицию оппонента.

Источник: Телекритика

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9