13jul2012

Євро-телеперегляд: «Інтер» розділив першу кнопку з «Україною»

По материалам: Телекритика

Найбільше від Євро-2012 постраждав... СТБ. Після чемпіонату «Україна» не змогла утриматися на п'єдесталі.

 

Під час Євро-2012 телеканал «Україна» став беззаперечним лідером телеперегляду в містах із населенням понад 50 тис. осіб. Певно, це вперше у своїй історії канал так довго утримував першість, причому - за всіма найпоширенішими цільовими аудиторіями.

Втім, за вибіркою «Вся Україна» з футбольними трансляціями вдало конкурував «Інтер»: тут він був одноосібним лідером.

Під час чемпіонату до топ-десятки каналів вдалося потрапити каналу «Футбол»: за аудиторіями 18-54 та 14-49, вибірка «50 тис.+».

За цією аудиторією 18+ на третє місце після «Інтера» та «України» вийшов «1+1» за вибіркою «Вся Україна» та СТБ за «50 тис.+». Наступним розташувався ICTV. А от Новий канал поступився навіть НТН та Першому національному. Хоча варто зважати, що 18+ не є комерційною аудиторією каналу. Замикає десятку за вибіркою «Вся Україна» «2+2» (за «50 тис.+» - російський «Первый канал»).

 

Утримати лідерство після завершення чемпіонату «Україні» не вдалося: ще в останній тиждень Євро «Інтер» повернув собі лідерство за обома вибірками. «"Україну" глядачі обрали не за футбол. На певний період часу на канал прийшла аудиторія, яка обрала його за те, чим він став, а не за те, яким він є зазвичай. Отже, ефект лояльності навряд чи може мати місце. Навпаки, є ризики, що ми будемо свідками протилежного ефекту: за період Євро постійні глядачі "України" могли отримати імпульс піти поблукати іншими каналами і знайти на них щось цікавіше. А це не стимулюватиме їх відновлювати свою попередню лояльність, - вважає керівник департаменту маркетингу та аудиторій ICTV Орест Білоскурський. - Отже, якщо великі спортивні події не є однією з характеристик каналу, то показ на ньому таких подій матиме дуже незначний уплив на розвиток лояльності, якщо ця характеристика в подальшому не залишається на каналі. А, як писала ТК, матчі збірної у відборі до ЧС-2014 показуватиме інший канал».

 

Топ складено за показником частки shr%

 

Перегони «Інтера» й «України» з 18 травня до 8 липня

 

 

Динаміка часток топ-6 каналів за аудиторією 18+ за показником частки shr%

 

У віковій групі 18-54 «1+1» випередив СТБ за обома вибірками. Чоловічий канал ICTV, попри суттєву конкуренцію футболу, посів четверту позицію за вибіркою «Вся Україна» та майже рівнявся часткою з СТБ за «50 тис.+».

При цьому за вибіркою «50 тис.+» у десятку каналів тут потрапив і «Футбол», випередивши «2+2» (хоча останній залишився у топ-10 за «Всією Україною»).

 

Топ складено за показником частки shr%

 

У групі 14-49 тенденції телеперегляду подібні до ситуації з аудиторією 18-54. Окрім «Інтера» та «України» вдалі позиції - в «1+1», який посів другу сходинку за вибіркою «Вся Україна» та третю за «50 тис.+». Серед «каналів Пінчука» найвищі показники в ICTV. «Футбол» за вибіркою «50 тис.+» знову потрапив до топ-10, взявши вищу частку, ніж К1.

 

Динаміка часток топ-6 каналів за аудиторією 18+ за показником частки shr%

 

Топ-10 трансляцій за різними аудиторіями заповнили футбольні матчі та випуск шоу «Великий футбол» за 15 червня (цього дня транслювався матч Україна - Франція). Окрім футбольних матчів та «Великого футболу», високі показники за період трансляції чемпіонату (8 червня - 1 липня) збирали: серіали «Слід», «Катіна любов - 2» та «Інтерни» («Україна»); «Подробиці» та «Подробиці тижня», серіали «Захисниця» і «Любов зі зброєю» («Інтер»); ТСН та «ТСН. Тиждень», «Міняю жінку», «Операція краса» («1+1»); «Вікна новини» й фільм «Хатня робітниця» (СТБ), а також «Факти» (ICTV).

 

Найбільше за час чемпіонату постраждали показники жіночого телеканалу СТБ. З одного боку, це доволі несподівано: можна було припустити, що втрати відчують на собі чоловічі канали, які не транслювали футболу (перш за все, ICTV і «2+2»). Та враховуючи, що суттєва частка домогосподарств у панелі - це сім'ї, тенденція зрозуміла: чоловіки заволодівали пультом, а жінки, вочевидь, поділяли їхній інтерес або, принаймні, не протестували.

А от ICTV і «2+2» своїх позицій, за великим рахунком, не втратили. В. о. генерального продюсера «2+2» Оксана Янко-Коваленко зауважує, що канал на час футболу змінив сітку як буднів, так і вихідних. У праймі орієнтувався на продукти власного виробництва і культовий серіал «Секретні матеріали», «і така стратегія себе виправдала», вважає керівник каналу. За червень телеканал зміг навіть підвищити середню частку в праймі з 2,2% до 2,4% порівняно з травнем.

 

У будні дні в слоті 19:00 - 21:30 на «2+2» виходили власні проекти каналу: «Вбивче відео», «Шалене відео по-українськи», «Угон по-нашому». Ці проекти підняли середню частку слоту з 2,08% до 2,4%, каже Оксана Янко-Коваленко. «Лідером став проект "Шалене відео по-українськи»" із середньою часткою 2,62. Нова сітка виявилася настільки вдалою, що було прийнято рішення працювати з нею ще протягом деякого часу». У вихідні ставку робили на прем'єрний серіал «М.У.Р», який у середньому зібрав частку 3% в слоті 19:00 - 21:30.

 

За словами Ореста Білоскурського, «програмна дирекція та дирекція з закупок ICTV ще задовго до початку Євро підібрали оптимальні назви програмних продуктів». «Євро тривав місяць, проте реально на глядачів упливав лише в моменти футбольних трансляцій, тобто в певні часові слоти. В той час як в інший період часу в ті ж дні глядачі були віданні на відкуп собі. Питання контрпрограмування є більшою мірою методологічно-філософським: мінятися чи залишатися тим, за що тебе обрали і люблять», - зауважив він.

Загалом, підсумовують представники чоловічих каналів, результати телеперегляду Євро не стали несподіванкою . У групі «1+1» кажуть, що розраховували: інтерес до матчів Євро-2012 буде високим, тому висвітлювали футбольні події не лише в новинах, але і в низці інших програм.

Орест Білоскурський припускає, що канали - транслятори чемпіонату могли мати ще більші показники, якби краще проводилося промо: «По тих опитуваннях, що я проводив до початку трансляцій, до 50% глядачів не знали, які саме канали будуть транслювати матчі. Від промоактивностей каналів очікувалося більше. Можна ще згадати, що перші кілька днів трансляції велися без постійного зображення на екрані багу із рахунком та часом гри. Що, можливо, було стимулом дивитися трансляції на інших, не українських каналах».

Гіксограми побудовані на основі показника частки shr% за період 8 червня-1 липня. Графіки з потижневою динамікою побудовані на основі показника частки shr% за періоди: 28 травня-3 червня, 4-10 червня, 11-17 червня, 18-24 червня, 25 червня-1 липня, 2 липня - 8 липня.

Перелік найрейтинговіших трансляцій складений на основі топів кращих програм за період 8 червня-1 липня за аудиторіями 18+, 18-54 та 14-49, вибірка «50 тис.+».

Дані дослідження телевізійної аудиторії, яке реалізують GfK Ukraine і «Комунікаційний альянс» (моніторинг), надано ІТК. Правовласником ліцензії на софт є ІТК. Дані розраховано для населення віком 18-54,14-49 вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+». Дані представлено за показниками рейтингу та частки за період 8 червня-1 липня. Детальніше про використані змінні дивіться в глосарії GfK чи ІТК.

Підготували Наталія Данькова, Євгенія Продаєва.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9