23oct2009
выборы
выборы

Депутати хочуть додати до Закону «Про рекламу» статтю «Політична реклама»

Автор: Надежда Анатольева

У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо податку на політичну рекламу», № 5248, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про рекламу».

Зокрема ініціатори проекту (народні депутати Іван Заєць, Юрій Костенко та Ярослав Джоджик (фракція «НУ-НС»)) пропонують доповнити ст.1 Закону України «Про рекламу» такими абзацами:

«Політична реклама - інформація будь-якого виду, розповсюджена за допомогою рекламних засобів, яка містить відомості про дії посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які очолюють політичну партію (блок політичних партій), всеукраїнську громадську організацію або входять до керівних органів партії (блоку політичних партій), всеукраїнської громадської організації, народних депутатів України, осіб, прізвищами яких названі блоки політичних партій, політичні партії (блоки), а також інша інформація, розповсюджена за допомогою рекламних засобів, яка містить прізвище, ім'я, по батькові вищевказаних осіб, власні назви політичних партій (блоків політичних партій), заклики голосувати за таких осіб, політичні партії (блоки політичних партій).

Не є політичною рекламою інформація, поширена відповідно до законів України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

Крім того народні депутати хочуть додати до Закону ст.14 «Політична реклама».

«Рекламодавцем політичної реклами може бути будь-яка особа.

При розміщенні політичної реклами в обов'язковому порядку надається інформація про її рекламодавця. Забороняється політична реклама, яка містить заклики, спрямовані проти основ національної безпеки України, розпалювання міжнаціональної, міжрелігійної та міжрегіональної ворожнечі», - йдеться у пояснювальній записці проекту закону.

Щодо оподаткування послуг з розміщення політичної реклами, то воно має встановлюватися згідно з Декретом Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори», до якого автори законопроекту також пропонують внести зміни. А саме ч.4 ст.11 Декрету викласти в такій редакції: «Граничний розмір податку з реклами (за винятком політичної реклами) не повинен перевищувати 0,1 відсотка вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 відсотка за розміщення реклами на тривалий час. Граничний розмір податку політичної реклами не повинен перевищувати 2 відсотків вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 5 відсотків за розміщення реклами на тривалий час».

 

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9