21dec2005

Нацрада оголосила переможців конкурсу по частотам мовлення

Національна рада підвела підсумки конкурсу на частоти мовлення оголошеного 1 жовтня. Цей конкурс голови Нацради Віталія Шевченка проводився на пакет частот „який був отриманий через порушення конкурсних вимог і який був повернутий через суди”.

Всі 38 частот, які виставлялись на конкурс, були колишніми частотами КРТ, хоча сама телекомпанія КРТ участі в конкурсі не брала. З цього приводу Віталій Шевченко висловив розчарування: „Прикро, що КРТ не пішли на конкурс. Я впевнений, що вони б отримали великий пакет частот.”

На цей раз частоти отримали переважно мережеві телекомпанії. По десяти конкурсних позиціях переможцем став ЗАТ “Київтелемонтаж” (канал К1). У містах Сімферополь, Красноперекопськ, Нововолинськ, Трускавець, Кременчук, Конотоп, Ромни, Шостка, Сумської області, м. Лозова Харківської області, і в Умані.

Сергій Затула, генеральний директор ЗАТ “Київтелемонтаж”, в коментарях „ТК” зазначив, що задоволений цими рішеннями Нацради: “Ми вдячні Нацраді, що маємо можливість мовити на цій території. Доволі серйозний конкурс був на телевізійні канали у місті Шостка, оскільки одна з місцевих телекомпаній серйозно претендувала на цей канал, але не виграла конкурс. І ми обіцяли Нацраді, що ми будемо з ними спільно використовувати цей час, який отримали внаслідок конкурсу. На каналі звісно будуть певні зміни, у зв’язку з розширенням мережі, про які ми повідомимо вам пізніше.”

Також одинадцять частот отримав ВАТ Телеканал „ТОНІС”. У містах Мелітополь, Нікополь, Первомайськ, Лубни, Ковель, Красний Луч, Куп’янськ, Василівці, Каневі, Чернігові та Ніжині.

Також по кілька частот отримала загальнонаціональні телеканали, зокрема в Козятині та Могилів-Поджільському – ІСТV, у Пирятині та Ізмаїлі – СТБ. Новий канал – в Краснограді Харківської області.

Крім цього три частоти отримав “Експрес-інформ” – 5 канал у містах Джанкой, Ізюм і Прилуки.

Також переможцями ставали і місцеві телекомпанії. Це регіональна телевізійна компанія “Хуст”, яка отримала канал мовлення у місті Хуст, телекомпанія “Дубно” у місті Дубно, “Коледж преси та телебачення” з міста Миколаєва отримала частоту в Южноукраїнську.

Як повідомили „ТК” члени Нацради цей конкурс не є форматним і перед компаніями для участі в конкурсі не ставили ніяких конкретних умов. Зокрема член Нацради Тетяна Лєбєдєва зазначила: “Нацрада не завжди оголошуватиме конкурси з особливими умовами. Інколи потрібні конкурси, щоб заповнити “білі плями” у мережах телеканалів. Адже форматні конкурси звужують кількість учасників, а це не завжди бажано.”

Віталій Шевченко так прокоментував рішення Нацради щодо визначення переможців: “ми зважали на різні обставини: на присутність місцевих каналів в кожному конкретному місті, на те, яким чином, відбувається мовлення. Щодо К1, то це телекомпанія, яка вклала дуже багато коштів, і почала мовити в ефірі, представляючи якісний продукт. І наш обов’язок сприяти розбудові мереж телекомпаній. Це перемога стала заслуженою перемогою для телекомпаній. А тепер щодо “Тонісу”. Є дуже багато мовників, які не мають свого частотного ресурсу і мовлять в ефірі інших телекомпаній на договірній основі. „Тоніс” – компанія, яка ще досі не може вважатися загальнонаціональною. Логічно, що саме вони отримали так багато частот. Інші мовники, таким чином мали змогу добудувати свої мережі”.

Тетяна Лебєдєва наголосила на тому, що в даному конкурсі дуже брало участь мало місцевих телекомпаній , і за її словами Нацрада намагалася сприяти місцевим телекомпаніям по тим конкурсним позиціям, де вони подавали заявки. А ще однією умовою для перемоги в конкурсі була співпраця з місцевим мовниками.

На сьогоднішньому засіданні Нацрада вперше збирається оголосити новий великий на конкурс на цифрове телевізійне мовлення, переможці якого будуть названі десь у березні. За словами Ігоря Куруса Укрчастотнагляд передав чотири канали на цифрове мовлення. Компанії, які стануть переможцями у цьому конкурсі матимуть зменшений ліцензійний збір. За його словами, всі великі телекомпанії зацікавлені поширювати сигнал в цифровому форматі.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9