1dec2009
лекарства
лекарства

Депутати хочуть заборонити рекламу ліків в дитячих програмах

По материалам: smi.liga.net

Народні депутати Ірина Геращенко та Ольга Герасим'юк (фракція «НУ-НС») 30 листопада 2009 року зареєстрували законопроект про внесення змін до Закону «Про рекламу» №5339-2 щодо реклами лікарських засобів.

Проект розроблено з метою недопущення реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації в блоках дитячих та юнацьких передач, а також реклами, що може ввести в оману споживача і спонукати його придбавати та/або застосовувати ліки без такої необхідності.

 

«Так чинний Закон України «Про рекламу» не передбачає обмежень щодо розміщення реклами лікарських засобів в дитячих та юнацьких програмах. Зважаючи на вразливість цієї категорії населення, вважаємо за необхідне заборонити рекламу лікарських засобів в час, коли транслюються програми для дітей і юнацтва», - йдеться у пояснювальній записці ініціаторів законопроекту.

 

Внесення змін має запобігти введенню населення в оману шляхом реклами лікарських засобів, які реалізуються на фармацевтичному ринку України понад два роки, у якості нових; запобігти та знизити безконтрольне застосування дітьми та юнацтвом медичних препаратів та інших методів лікування без батьківського нагляду та консультації з лікарем; а також надати людині можливість самостійно обирати між подібними за дією лікарськими засобами потрібний засіб лікування уникаючи психологічного тиску.

 

У запропонованій редакції проекту забороняється розміщувати рекламу лікарських засобів у блоках дитячих та підліткових програм, а також відомості про те, що лікарський засіб новий, якщо він реалізується на місцевому ринку понад два роки. Проектом пропонується заборонити вживати в рекламі лікарських засобів дієслів у наказовому способі.

 

Автори законопроекту вважають, що реалізація цього проекту дозволить скоротити кількість випадків помилкового та безконтрольного вживання ліків.

Агентства 
АГЕНТСТВА125
МЕДИА70
ГРУППЫ9